Znamo da želimo da imamo psa, ali ne baš i kako da ga vaspitamo. Šetnja sa psom se često pretvori u hodajuću teretanu, jer nas ljubimac vuče do iznemoglosti. Onda počnemo da izbegavamo šetnje gde je gužva ili gde možemo da naletimo na druge pse, jer “ne sluša”. Linija manjeg otpora nije najpametnije rešenje.
Nekad treba ponoviti – vi ste gazda psu, a ne on vama. To nikako ne znači bilo kakvu fizičku silu, ali određeno vaspitanje je potrebno da bi vaš ljubimac živeo svoj najsrećniji život. Kada je zadovoljan gazda, zadovoljan je i pas. Odgajivač Slobodan Ribić daje četiri saveta kako da šetnja sa psom bude mirna i puna uživanja.

Ogrlica umesto ama
Vrlo često se gazde odlučuju za am, jer ih pas vuče što često rezultira zakašljavanjem psa. Iako nama deluje kao olakšanje, am je za psa nepraktičan. Kada povuče napred, postavlja ga u takav stav da mu daje osećaj da je jak i da je on u stvari gazda. Zato, odgajivač preporučuje da se za šetnju psa koristi ogrlica, jer tako gazda i pas ostvaruju bolji kontakt. Pas preko povoca oseti energiju svog gazde, i tako lakše može da razazna komandu.

Smirivanje pre izlaska u šetnju
Koliko puta vam se desi da psu stavite povodac i dok vežete pertle on je već kod vrata, skače, kuka, “zahteva” da ide napolje? Tu već grešimo.

Psa je pre šetnje izuzetno važno smiriti. Dovedite ga do vrata, uz nagradicu smirite i pustite da sedi desetak sekundi. Važno je da uspostavite kontakt sa psom i da njegova pažnja bude usmerena na vas, a ne na vrata ili predstojeću šetnju. Kada izađete iz stana, takođe ne sme da kreće napolje bez vas. Ostvarite kontakt, smirite ga i bez puno priče navedite da sedne i da čeka. Dajte mu nagradicu, a dok zaključavate vrata – pas i dalje neka čeka. Ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno da shvati da ne sme da krene bez vas.

Vi šetate njega, ne on vas
Ukoliko se sretnete sa komšijom koji takođe ima psa, bez puno priče dozvolite im da se onjuše. Povoci neka budu opušteni i fokus držite na psu, a vi sa komšijom sledeći put razmenite koju reč. Kada se njuškanje završi, psu dajte znak da se kreće.

Ukoliko pas zastaje, a trebalo bi da nastavite šetnju, precizno i odsečno ga pozovite. Tek ukoliko ne reaguje, brzo i “značajno” cimnite povodac. I nastavite šetnju, jer ukoliko se zaustavite – to znači da je on diktirao tempo. A, kad nastavite – dobija poruku da vi vodite. Kada želite da pas dođe do vas, odsečno ga pozovite po imenu i sačekajte da krene ka vama. Pružite korak ka njemu i uz šuškanje (ili komandu sedi) i kažiprst dajte znak da sedne. Kada se pas smiri, sačekajte nekoliko sekundi i dajte mu nagradu.

Bez straha od drugih pasa
Ako dođe do susreta sa drugim psima, važno je da svi ostanu smireni. Psu govorite mirno i staloženo: “Polako, polako”. Ukoliko drugi pas previše laje, dominantno zakoračite ka njemu i uz prst pokušajte da ga smirite i pokažete da ste vi glavni.

Psu nemojte zatezati povodac, da ne biste preneli strah i nervozu, i nikako ga ne uzimajte u ruke. Pas se uzima u ruke samo ukoliko dođe do neke ozbiljnije situacije.

On je vaš zaštitnik, ali i vi ste njegov.

Izvor: vesti-online.com

0
YOUR CART
  • No products in the cart.