Zmije nisu baš uobičajeni kućni ljubimci na našim prostorima, a o zmijama ljudi imaju podeljeno mišljenje – ili ih obožavaju ili ih se panično plaše. Zmije nisu baš tipičan mazni, mekani, topli kućni ljubimac, koji će se šćućuriti u vašem krilu ili će vas radosno dočekivati na vratima, kada dolazite s posla. Ipak, vlasnici zmija kažu da ih zmije prepoznaju i odgovaraju na njihov glas.

Zmije mogu biti nežni i zanimljivi ljubimci, ali imaju vrlo specifične ekološke i dijetetske potrebe koje moraju biti zadovoljene, kako bi bile srećne i zdrave. Ako razmatrate mogućnost da zmiju držite kao kućnog ljubimca, razmislite da li možete da ispunite sve uslove koji su joj potrebni.

Kakvi su uslovi potrebni za gajenje zmije?
Za gajenje zmije morate ispuniti specifične uslove u pogledu temperature i nivoa vlažnosti prostorije u kojoj će životinja boraviti. Telesna temperatura zmija se prilagođava temperaturi okoline. Njihovi terarijumi se greju (često i na 70 stepeni!) i predstavljaju zone gde zmije regulišu telesnu temperaturu. Nekim zmijama je takođe potrebno ultraljubičasto svetlo, koje im pomaže da naprave vitamin D u svojoj koži, što im zauzvrat omogućava da bolje apsorbuju kalcijum iz hrane. Bez odgovarajuće vlažnosti neće uspeti da pravilno presvuku kožu tela ili prozirne pokrivače (zvane naočare) sa očiju.

Koju zmiju da odaberem?
Možda mislite “zmija je zmija, svejedno je koju da uzmem, sve su iste” – apsolutno netačno. Kao što nije svejedno da li ćete udomiti dobermana ili pudlu, toliko se i vrste zmija razlikuju. Ako ste početnik u gajenju zmija, stručnjaci preporučuju kukuruzne zmije, pitone i kraljevske zmije kao ne preterano zahtevne kućne ljubimce.

Kraljevske zmije su dobar izbor za početnike (freepik.com)
Koliko je potrebno da zmija poraste?
Zmije rastu dugo – ponekad vrlo dugo. Dok su mlade mnoge zmije su vrlo male, ali, zavisno od vrste, mogu narasti do nekoliko metara dužine, a i obim im može biti na desetine centimetara. Neke velike vrste zmija mogu biti teške više od 100 kilograma kada su potpuno odrasle, ali za to može biti potrebno nekoliko godina. Suprotno popularnom verovanju, ne možete ograničiti razvoj zmije tako što ćete je smestiti u mali rezervoar. Zmija će dostići svoju punu dužinu u ma koji prostor da je smestite.

Pre nego se odlučite na kupovinu zmije, obavezno istražite vrstu koju razmatrate, kako biste znali kolika bi u konačnici mogla biti. Generalno, zmijama treba obezbediti dovoljno velik terarijum da se u potpunosti ispruže. Najbolji način za kupovinu odgovarajućeg terarijuma za zmije jeste da izmerite njenu dužinu i kupite jednako dugačak terarijum. Možete posetiti ili kontaktirati specijalizovane prodavnice za sve potrebe gmizavaca, kako biste naručili tačne dimenzije željenog terarijuma.

Koliko zmije žive?
Zavisi od vrste, ali većina zmija ima tendenciju da živi dugo. Na primer, kukuruzne zmije imaju životni vek 5-10 godina, pitoni mogu da žive 20-30 godina, a kraljevske zmije često 12-15 godina. Obavezno prethodno istražite vrstu zmije koju želite, da biste utvrdili da li ste spremni za vremensku obavezu koja dolazi sa njom.

Šta jedu zmije?
Zmije jedu glodare. Ako niste spremni da ponudite zmiji miša ili pacova kao obrok, bolje je da ne gajite zmiju. Žive glodare nikada ne treba nuditi zmiji, jer oni mogu da je ugrizu i nanesu joj ozbiljne povrede. Umesto toga preporučuju se sveže ubijeni glodari, a možete ih kupiti i zamrznute, samo ih odmrznite, pre nego ih ponudite zmiji. Veličina glodara kojeg ćete joj ponuditi određuje se veličinom zmije i može se menjati kako zmija stari i raste.

Zmije nažalost nisu vegeterijanci – mislite o tome na vreme (freepik.com)
Da li zmije piju vodu?
Zmije piju vodu, ali ne toliko često koliko biste pomislili. Zmija veći deo potrebne hidratacije dobija iz obroka, poput krvi glodara i vode u krznu.

Nastojte da menjate vodu najmanje jednom nedeljno, vodeći računa da operete posudu pre punjenja. Ako primetite da se zmija u poslednje vreme često kupa, trebalo bi da menjate vodu češće – otprilike dva ili tri puta nedeljno

Šta zmije vole?
Zmije su po prirodi stvorenja navikla na usamljenički život. One definitivno ne uživaju u gužvi ili glasnoj buci, tako da jednostavno možete da zaboravite ideju da zmiju nosate naokolo i pokazujete nepoznatim osobama.

Zbog spomenute usamljeničke prirode, najbolje je imati samo jednu zmiju u terarijumu. Pokušajte da dodirivanje zmije svedete na minimum, jer većina zmija ne preferira da bude u rukama. Međutim, zmiju treba držati ili dodirivati oko pet minuta dnevno, kako bi bila navikla na kontakt sa ljudima. Takođe, zmije vole doslednost i rutinu, pa se pridržavajte iste rutine za hranjenje, menjanje vode i čišćenje rezervoara.

Koji su rizici gajenja zmije?
Ovde ne govorimo samo o ujedima (rizik od ujeda je relativno mali, ali mogu se dogoditi nesreće). Zmije, kao i svi gmizavci, mogu da budu prenosioci salmonele, koja zna da nosi ozbiljne zdravstvene posledice. Zbog toga nije dobra ideja da u kući imate zmiju, ako imate decu mlađu od pet godina. Ipak, ako već imate zmiju i decu u istom domaćinstvu, pobrinite se da deca nauče da peru ruke nakon kontakta sa zmijom. A vi? Operite i vi ruke!

Zmije prenose salmonelu – perite ruke redovno! (freepik.com)
Koje vrste zmija ne treba držati kao kućne ljubimce?
Kao što možete pretpostaviti, postoje zmije koje nisu baš najpametniji odabir za kućnog ljubimca. Neke vrste zmija su po prirodi agresivne, sklone da napadaju ljude, a njihov otrov je izuzetno jak, te može dovesti do fatalnog ishoda. Nekim zmijama život u terarijumima nikako ne prija, već im je potrebno okružje divljine, kako bi živele mirno i srećno. Stručnjaci se slažu u jednom – ovo su vrste zmija koje nipošto ne treba držati kao kućne ljubimce:

Burmanski piton
Zelena anakonda
Konstriktoria boa
“Blatne” zmije
“Leteće” zmije

Izvor: Moj ljubimac