Dahtanje psa je dio njegova ponašanja poput mahanja repom i obično nije razlog za brigu. Ali što ako pas glasno dahće, osobito noću? Pročitajte o uzrocima noćnog dahtanja i o tome kako možete pomoći svom nemirnom psu.

Zašto psi dahću?
Svaki pas tu i tamo dahće. Dahtanje pomaže psu smanjiti tjelesnu temperaturu. Za razliku od nas ljudi, psi imaju znojne žlijezde samo na šapama. Klasično znojenje je stoga nemoguće za psa. Stoga se tijelo psa pokušava rashladiti na druge načine, a jedan od njih je dahtanje.

Pljuvačka psa isparava kroz otvorena usta i povećanu brzinu disanja. Stvara se hladnija para s pomoću koje se pas hladi. Budući da psi imaju mnogo više sline od ljudi, ova je metoda vrlo učinkovita. Ali što ako pas dahće ne samo nakon fizičkog napora ili tijekom ljetnih vrućina, već osobito noću? Tokom noći bi se vaš pas trebao odmoriti, a disanje usporiti.

Izraženo dahtanje psa: razlog za brigu?
Normalna brzina disanja psa je deset do 40 udisaja u minuti. Međutim, ako pas snažno dahće, brzina disanja raste na 300 do 400 udisaja. Ako je ljeto ili se vaš pas igrao tijekom večernje šetnje, mora dahtati čak i noću.

Također obratite pozornost na tjelesnu građu i oblik glave vašeg psa. U pasmina s kratkim nosom (npr. mops ili pekinezer), dišni putevi su prekratki za učinkovito dahtanje. Kako bi postigli željeni učinak, ovi psi dahću više od drugih. Veći psi također glasnije dahću. Što je tijelo veće, potrebno je više vremena za regulaciju tjelesne temperature.

Međutim, ako vaš pas snažno dahće noću ili duže vrijeme bez vidljivog razloga, to može biti znak ozbiljnog problema. U tom slučaju potrebna je vaša pomoć, a bilo bi poželjno posjetiti i veterinara.


Strah od neobičnih zvukova ponekad je uzrok dahtanja.
Uzroci noćnog dahtanja
Kao što je to često slučaj, postoje različiti razlozi zbog kojih pas dahće noću. Donosimo najčešće.

Previsoka sobna temperatura
Ne samo ljeti, nego i zimi, kad se dom jako zagrije, sobna temperatura je vrlo visoka. Psi osjetljivi na toplinu čiji se krevetić nalazi u neposrednoj blizini peći ili kamina vjerojatno će se ovdje teško odmoriti.

Isto vrijedi i za vruće ljetne noći. S jedne strane, temperature jedva da padnu nekoliko stupnjeva tijekom noći, a s druge strane, krevetić bi se mogao zagrijati na suncu tijekom dana. Ako se vaš pas ne može preseliti na hladnije mjesto, morat će dahtati noću kako bi snizio tjelesnu temperaturu.

Aktivnost prije spavanja
Neki vlasnici nemaju toliko vremena tijekom dana za šetnje sa svojim ljubimcem, stoga nadoknađuju propuštenu aktivnost u večernjim satima. Brzo trčanje kroz šumu, kasno bacanje štapova ili kratka vožnja biciklom. Ovisno o tjelesnoj građi i stanju psa, psećem tijelu je potrebno neko vrijeme da se vrati na normalnu tjelesnu temperaturu. U tom slučaju pas će dahtati kasno navečer ili čak noću.

Stres, strah ili nervoza
I psi ponekad reagiraju na stres ili strah povećanim pulsom i ubrzanim disanjem. Ako pas jako dahće noću, to može biti i znak da se vaš pas nečega boji ili da je pod stresom.

Neobični zvukovi, poput vatrometa, tipični su okidači za dahtanje noću. Međutim, određene situacije tijekom dana također mogu ostaviti toliko snažan dojam da se vaš pas ne može opustiti tijekom noći. Ako je vaš dom noću izrazito mračan ili ako je vaše susjedstvo prilično glasno, vaš bi pas mogao dahtati od straha.

Kako biste saznali što vašeg psa čini nervoznim ili tjeskobnim, morate ga pomno promatrati. Kada pas intenzivno dahće noću? Je li se dan prije dogodilo nešto izvanredno? Jeste li odstupili od svoje dnevne rutine? Jesu li se tijekom noću čuli neobični zvukovi? Suprotno vašim uobičajenim navikama, jeste li imali otvoren prozor noću? Jeste li promijenili mjesto za spavanje vašeg psa?

Večernji obrok
Ako psa hranite navečer neposredno prije spavanja, to može biti uzrok dahtanja. Posebno sirovo, crveno meso (npr. govedina) uzrokuje da tijelo tijekom probave proizvodi povećanu toplinu. No, psi također dahtanjem često ukazuju na gastrointestinalne tegobe, poput nadutosti ili grčeva u trbuhu.

Preporučljivo je hraniti psa najmanje dva puta dnevno jer preveliki obroci također opterećuju želudac i crijeva. Večernji obrok ne biste trebali pripremiti prekasno.

Bolesti, povišena tjelesna temperatura i bolovi
Ako vaš pas izuzetno teško dahće noću, uzrok može biti i bolest. Ponekad bol počinje tek noću, kada se pas opusti i više mu ne odvlače pozornost različite aktivnosti tijekom dana. Odbacivši gore navedene razloge za noćno dahtanje vašeg psa, svakako ga odvedite na pregled veterinaru.

Veterinar će pregledati vašeg psa i ustanoviti je li riječ o, primjerice, boli koja proizlazi iz unutarnjih organa, bolesti zglobova ili ozljedama. No, i ovdje su mogući problemi sa srcem ili plućima, nedovoljno aktivna štitnjača ili povišena tjelesna temperatura.

Pas spava s noćnim svijetlom© Daniel / stock.adobe.com
Upaljena noćna svjetiljka može djelovati umirujuće na vašeg psa.
Prva pomoć u slučaju noćnog dahtanja
Ako vaš pas noću jako dahće zbog, primjerice, vrućine, tjelovježbe ili prekasnog obroka, često možete lako pomoći svojem ljubimcu. Stres kao okidač također se može smanjiti uz malo strpljenja i umirivanja vašeg ljubimca.

Sljedeće mjere pomažu u smanjenju noćnog dahtanja:

hladni jastučić ako vaš pas noću dahće zbog vrućine
bolje je odgoditi zahtjevne aktivnosti tijekom večernjih sati (pažnja: za vrućih ljetnih dana trebali biste odabrati jutarnje sate za šetnju, ako je moguće!)
promijenite mjesto na kojem se nalazi pseći krevetić (tiše mjesto ili vaša blizina mogu umiriti vašeg psa
neka vaš pas pojede zadnji obrok nekoliko sati prije spavanja
Uvijek je važno pomno promatrati svog psa. Na taj ćete način brzo saznati krije li se iza dahtanja možda neki ozbiljniji uzrok. Ako je ponašanje vašeg psa vrlo neobično ili ako vaš osjećaj ukazuje na ozbiljan problem, bolje je brzo odvesti ljubimca veterinaru.

Kada posjetiti veterinara?
Ako vaš pas noću odjednom počne dahtati prilično glasno, a da niste sigurni u razlog, posjetite veterinara što je prije moguće. Samo veterinar može saznati boli li možda vašeg psa nešto i je li možda riječ o ozbiljnoj bolesti. Što se ranije bolest otkrije, bolje su šanse za oporavak.

Vama i vašem psu želimo mirne noći i dubok san!

Izvor: zooplus.hr

0
YOUR CART
  • No products in the cart.