Rani pokazatelji demencije kod kućnih ljubimaca, vlasnici obično povezuju sa godinama životinje, a oni uključuju predugo spavanje i promenu apetita.

Mali broj ljudi zna da životinje mogu da razviju određene bolesti koje se obično povezuju sa ljudskim zdravljem.

Jedna od tih bolesti je i demencija, odnosno postepen gubitak pamćenja.

Studija koja je sprovedena na 2.000 vlasnika mačaka i pasa, pokazala je da mnogi nisu svesni ranih pokazatelja, kao što su zbunjenost, anksioznost, nemir i smanjena želja za igrom, a čak polovina vlasnika ne bi posumnjala da se radi o bolesti.

Skoro dve trećine njih (62 odsto) bi sve značajne promene u ponašanju svog ljubimca povezalo samo sa starenjem. Rani pokazatelji demencije kod kućnih ljubimaca, vlasnici obično povezuju sa godinama životinje, a oni uključuju predugo spavanje i promenu apetita.

Od onih koji su trenutno ili ranije imali stariju mačku ili psa, gubitak apetita i smanjena želja za igrom bile su najčešće promene kojima su bili svedoci kod ostarelih ljubimaca.

Direktor i koordinator kliničkih usluga u Vets4Pets Hju Stejsi, rekao je da je demencija povezana sa starenjem degenerativna bolest koja može da utiče na mnoge kućne ljubimce tokom njihovog životnog veka. On je istakao i da veruje da u Velikoj Britaniji živi preko milion ljubimaca sa ovim problemom.

– Želimo da pomognemo u podizanju svesti o stanju mačaka i pasa tako da se vlasnici kućnih ljubimaca osećaju sigurnije, da znaju na koje simptome treba da obrate pažnju, a postoji mnogo načina na koje vlasnici kućnih ljubimaca mogu da pomognu u ublažavanju simptoma- izjavio je Stejsi.

Doktor Stejsi je zatim govorio i o prevenciji demencije kod životinja.

– Promene u ishrani i povećana mentalna stimulacija mogu da pomognu u poboljšanju zdravlja mozga životinje, i do usporavanja napretka demencije kućnih ljubimaca, a postoje i specifični lekovi i suplementi koji takođe mogu pomoći.

Više od trećine svih dijagnostikovanih demencija, uspostavljeno je nakon veterinarskog pregleda zbog simptoma za koje su vlasnici posumnjali da su indikatori nekih bolesti, ali nikako demencije. Kada se radi o sipitanicima, 80 odsto njih je izjavilo kako bi želeli da su ranije znali više o demenciji kod kućnih ljubimaca kako bi mogli da pomognu ljubimcu ranije.

Doktor Stejsi zato apeluje na sve vlasnike ljubimaca da svoje mezimce češće vode kod veterinara, i kaže da je pregled obavezan kada primete bilo kakav simptom, bilo koje bolesti.

Izvor: espreso.co.rs