Svaki vlasnik mačke zna da su one većinom povučene, nezavisne i usredsređene na sebe.

Pa opet, i kraj svega toga jedno je sigurno, a to je da želite da vas vaša ljubimica zavoli. Želite zapravo da vas ona ne posmatra samo kao nekog ko joj stavlja hranu u posudu, i čisti kutiju sa posipom. Želite da joj je prijatno u vašoj blizini i da čezne za vašim društvom.

Međutim, osvajanje naklonosti mačke nije baš najlakši posao na planeti. Neke mačke će vas poprilično naterati da se potrudite oko njih. Ako ste u potrazi za savetima koji vam mogu pomoći da osvojite naklonost svoje mačke na pravom ste mestu jer vam pari donosimo u našoj galeriji.

IMAJTE NA UMU DA JE TO MAČKA

Ovo naglašavamo iz razloga što većina vlasnika mačaka, smatra da je njih moguće tretirati kao pse, dok je zapravo u pitanju sasvim drugačija vrsta. Istorijski gledano, psi su pripitomljeni da bi ljudima pomogli u lovu i po prirodi su društvena stvorenja. Mačke su usamljena stvorenja koja su stvorila koristan odnos s ljudima držeći štetočine pod kontrolom. U tom pogledu važno je da svojoj mački date prostora, i da ne shvatate lično ako bi radije ležala u svom uglu nego na vašem krilu.

UPOZNAJTE SVOJU MAČKU

Neke mačke su po prirodi više asocijalne od drugih. Međutim, način na koji se prema mački postupalo u ranoj fazi njenog života, definitivno je zaslužan za oblikovanje njene ličnosti. Ako je mačka doživela bilo kakav oblik maltretiranja ili zanemarivanja, ona neće verovati ljudima i plašiće se njihove blizine. Strpljenje je s druge strane ključ vašeg uspeha, i način da steknete naklonost vaše mačke. Što više znate o svojoj mački i nežniji ste prema njoj, ona će vas više želeti u svojoj blizini.

OBRATITE PAŽNJU NA SVOJ GOVOR TELA, TON I NAMERE

Kada se obraćate svojoj mački, potrudite se da vaš ton bude miran i bez pretnji. Većina mačaka ne razume mnogo ljudskih reči, pa su vaš glas i govor tela ono putem čega pretpostavlja kakve su vam namere. Vikanje dovodi do situacije u kojoj vladaju strah, stres i nepoverenje. Prijateljski tonovi, prenose poruku ljubaznosti i ljubavi. Takođe, važno je da svoju mačku nikad dugo ne gledate direktno u oči jer to može shvatiti kao pretnju.

NAPRAVITE JOJ NJEN MALI SIGURNI KUTAK

Mačke se osećaju opušteno i sigurno u prostorijama bez mnogo buke. Ovo posebno važi za porodice sa decom, koja uvek prave mnogo galame. Važno je da svojoj mački obezbedite prostor za skrivanje od mnogo buke. Napravite joj njen mali kutak u kom će biti sigurna i van domašaja svih drugi kada joj treba samoća.

PAŽLJIVO POSTUPAJTE SA NJOM

Većina mačaka ne podnosi kada ih jednostavno u letu zgrabite i podignete sa zemlje. Razmislite, da li bi se vama dopalo da neko ogromno stvorenje učini isto sa vama? Pre nego što mačku podignete sagnite se i potrudite se da vas vidi, i otkrije koje su vam namere. U tom je slučaju veća verovatnoća da će prihvatiti vaše zagrljaje i poziv na maženje.

IZBEGAVAJTE KAŽNJAVANJE

U ljudskoj je prirodi da žele da disciplinuju neželjeno ponašanje svog ljubimca. Međutim, kada vičete na mačku ili je na neki drugi način kažnjavate za njeno loše ponašanje, samo ćete napraviti veći razdor među vama. Ona će vas doživeti kao pretnju i neće razumeti vašu poruku. Umesto kazni za grebanje nameštaja, obezbedite joj mačiju grebalicu i nagradite pozitivno ponašanje.

Ž.J.

Izvor: zenskimagazin.rs