Mislite da ste vi jedina osoba u vašem domu koja treba da izgubi suvišne kilograme? Pogledajte dobro vašeg psa. Životinje, a naročito kućni ljubimci, mogu biti sklone gojaznosti, naročito ako im je hrana ostavljena tokom celog dana na dohvat šape. Pretilost kod pasa može biti uzrok brojnih metaboličkih i koštanih problema, stoga se postavlja pitanje kako pomoći psu da smrša? Odgovore vam donosimo u nastavku.

Ako želite da budete odgovorni prema vašem kućnom ljubimcu, morate se postarati da bude u dobroj formi. Možda vam vaše debelo štene deluje neodoljivo slatko, ali gojaznost za sobom povlači čitav niz zdravstvenih problema. Na određene rase će čak i pola kilograma viška uticati više nego na drudge, zato je važno da vaš pas tokom celog života bude u dobroj kondiciji.  

Pre nego pristupite rešavanju problema “Kako pomoći psu da smrša” uverite se da nema zdravstvene probleme koji doprinose gojaznosti, kao što je hipotireoza.

Takođe imajte na umu da različite rase imaju različite siluete. Neki psi su prirodno krupniji od drugih. Ako niste sigurni koji je pravi opseg težine za vašeg psa, konsultujte se sa veterinarom.

Zdravstveni problemi uzrokovani gojaznošću kod pasa

Jazavčari, baseti i druge rase dugih i niskih tela koje dobiju višak težine dodatno opterećuju njihova leđa i zglobove, što im čini hodanje i sedenje bolnim ili teškim.  Brahikefalne rase kao što su mops, bokser i buldog imaju povećan rizik od respiratornih problema zbog gojaznosti.

Pored skraćenog životnog veka, gojazni psi su u većem riziku od bolesti kao što su dijabetes, artritis, visok krvni pritisak, problemi sa disanjem i rak. 

Samo 2kg iznad idealne telesne težine može dovesti vašeg psa u opasnost od razvoja ozbiljnih zdravstvenih stanja. Nažalost, kada je pas gojazan, više nije pitanje da li će vaš pas razviti sekundarno stanje u odnosu na višak kilograma, već koliko brzo i koliko ozbiljno. 

Neki od uobičajenih poremećaja povezanih sa viškom kilograma uključuju:

  • Dijabetes tipa 2
  • Bolesti srca
  • Osteoartritis (artritis)
  • Povećana učestalost povreda zglobova
  • Visok krvni pritisak
  • Neki oblici raka – posebno intraabdominalni karcinomi

Psi sa prekomernom težinom obično imaju kraće živote od pasa normalne težine. Gojazni psi imaju tendenciju da manje komuniciraju sa svojim vlasnicima i manje su energični i razigrani. Pošto imaju tendenciju da više leže, lakše je propustiti rane znake bolesti, jer njihovu letargiju možemo pripisati njihovoj normalnoj lenjosti. 

Pravilna ishrana je put do trajnog mršavljenja

Psi dobijaju na težini na isti način kao i ljudi: previše jedu i premalo su fizički aktivni. Psi koji jedu prevelike količine poslastica, ostataka sa stola i hrane u vreme obroka brzo će dobiti na težini, posebno ako nisu veoma aktivni. Pre nego što započnete bilo koju novu ishranu ili plan vežbanja za se malo kreću.

Jednostavno rešenje da ubrzate gubitak težine vašeg psa je da ga hranite uobičajenom hranom ujutru, ali da njegov drugi obrok zamenite redukovanom ishranom. Birajte zdravije poslastice koje će doprineti mršavljenju. Zamenite kekse, sir i druge poslastice sa visokim sadržajem masti svežom šargarepom, jabukom ili mahunarkama bez dodanih aroma. 

Nemojte praviti uobičajenu grešku i povezivati hranu sa ljubavlju. Zasipanje psa hranom do tačke gojaznosti će verovatno samo skratiti životni vek vašeg psa.

Kako pomoći psu da smrša i započeti program mršavljenja?

Teoretski, mršavljenje deluje jednostavno – manje unesenih kalorija jednako je gubitku težine. Nažalost, u praksi nije baš tako.

Nikada ne bi trebalo da stavite psa na dijetu bez pomoći veterinara. Možda postoji zdravstveni problem koji uzrokuje ili doprinosi prekomernoj težini psa. Neke uobičajene bolesti povezane sa povećanjem telesne težine uključuju hipotireozu i hiperadrenokorticizam (Kušingova bolest). 

Previše pasa počinje dijetu i ne uspeva da smrša samo zato što dijeta nije problem, nego bolest. Veterinar će obaviti fizički pregled i preporučiti testove krvi kako bi se uverio da nema prepreka za gubitak težine za vašeg ljubimca.

Koliko hrane dnevno treba davati psu kako bi smršao?

Količina hrane zavisi od težine vašeg psa. U tome vam može pomoći veterinar. Količina hrane će se postepeno prilagođavati kako pas mršavi. Bezbedan gubitak težine za većinu pasa je gubitak telesne težine od 3-5% mesečno.

Evo koliko kalorija vašem psu treba dnevno, zavisno od njegove trenutne težine:

Težina psaDnevni kalorijski unos
5 kg210 kcal
7.5 kg270 kcal
10 kg340 kcal
12.5 kg410 kcal
15 kg480 kcal
17.5 kg550 kcal
20 kg615 kcal
22.5 kg680 kcal
25 kg750 kcal
27.5 kg820 kcal
30 kg890 kcal
32.5 kg950 kcal
35 kg1020 kcal
37.5 kg1090 kcal
40 kg1160 kcal
42.5 kg1230 kcal
45 kg1300 kcal
50 kg1430 kcal

Dnevne kalorijske potrebe psa u odnosu na telesnu težinu

Za mnoge pse, najbolji način da smršaju će biti hranjenje određenom dijetalnom hranom, podeljenom u nekoliko obroka dnevno. Od vitalnog je značaja da znate koliko kalorija ima u hrani koju vaš pas jede i da brojite kalorije ili merite porcije. Previše hrane neće dovesti do mršavljenja, a premalo može potencijalno dovesti do zdravstvenih problema. 

Koliko brzo treba uvesti redukcionu ishranu psu?

Kada uvodite novu ishranu svom psu, trebalo bi da dozvolite oko nedelju dana da napravite prelaz. Da biste smanjili probavne smetnje, pomešajte novu hranu sa starom u postepeno rastućim razmerama. 

Počnite sa ¼ nove hrane pomešane sa ¾ stare hrane jedan do dva dana, zatim povećajte na pola-pola još dva dana, zatim ¾ nove hrane i ¼ stare hrane poslednja dva do tri dana pre potpunog prelaska na novu hranu.

Da biste poboljšali ukus dijetalne hrane, pokušajte da je zagrejete, dodajte joj aromu kao što je mala količina soka od lososa, nemasnog pilećeg ili goveđeg bujona ili dodatak omega-3 masnih kiselina.

Neka pas bude što više fizički aktivan

Fizička aktivnost će pomoći vašem psu da izgubi težinu. Većina pasa voli da šeta, trči, pliva ili planinari, pa obavezno izađite napolje i uživajte u aktivnostima na otvorenom! Za gojaznog psa, najbolje je početi polako i povećavati količinu vežbi kako pas mršavi. Međutim, budite sigurni da ga ne preterujete i pazite na znake toplotnog udara.

Ako odlučite da trčite sa psom, imajte na umu njegove godine. Mladi psi mogu oštetiti zglobove trčeći po tvrdim površinama kao što su beton ili asfalt. Idealno je da sa trčanjem po betonu počnu sa bar 12 ili idealno 18 meseci starosti. 

Učinite vežbu zabavnom

Neka fizičke aktivnosti budu praćene podrškom, pohvalama, uključite igračke i sve drugo što bi psu moglo da bude zanimljivo.

Stalno pratite kako vaš pas izgleda i kako se ponaša. Usporite ili zaustavite se ako previše dahće i pronađite mesto u hladovini gde može da predahne. Psi svih rasa mogu da se pregreju. Brahikefalne, ili rase sa ravnim njuškama, su pregrevanju sklonije nego druge rase, pa se u vrelim danima radije igrajte u zatvorenom ili izađite napolje tek predveče.

Kako naterati psa da izgubi više težine vežbanjem?

Prva stvar koju možete učiniti je da povećate intenzitet i dužinu vaše dnevne šetnje. Šetnja za mršavljenje je veoma različita od šetnje iz zadovoljstva. Trebalo bi da težite svakodnevnoj brzoj šetnji od 30 minuta. Sa ovakvom vrstom hodanja, trebalo bi da se lagano oznojite u roku od nekoliko minuta. 

Neki dodatni jednostavni saveti za navođenje vašeg psa da više vežba su:

  • Pomerite posudu za hranu gore ili dole, često menjajući njenu lokaciju tako da pas uvek mora da hoda da bi došao do nje. 
  • Hranite psa u lopti za poslastice ili hranilici za slagalice da biste usporili gutanje i pomogli mu da se oseća sitim.
  • Koristite igračke, loptice, laserske pokazivače, igračke koje škripe ili štapove da podstaknete igre jurnjave ili hvatanja. Pokušajte da se igrate sa svojim psom najmanje deset do petnaest minuta dva puta dnevno. 

Koliko dugo će pas morati da bude na dijeti?

Većina pasa će postići svoju idealnu težinu u roku od šest do osam meseci. Ako proces traje duže od ovoga, nešto treba promeniti. Zdrav gubitak težine je između 0.5 do 2 kg mesečno, zavisno od veličine vašeg psa i trenutnog stanja. 

Za većinu pasa, tajna gubitka težine je posvećena i brižna porodica. Psi ne shvataju da im prekomerna težina nanosi štetu. Na nama je da ih zaštitimo od povreda i da nehotice ne doprinesemo njihovoj prevremenoj smrti ili razvoju bolesti. Zajedno, vi i vaš veterinar možete pomoći vašem psu da bezbedno i uspešno postigne zdravu telesnu težinu.

Izvor: /moj-ljubimac.rs

0
YOUR CART
  • No products in the cart.