Ono što je dobro za srce ponekad je dobro i za mozak. Nedavna studija na starijima od 50 pokazala je da vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje rezultate na testovima pamćenja.
Istraživanje naučnika sa Univerziteta Mičigen ukazuje na to da učinak kućnih ljubimaca (‘pet effect’) ne štiti samo srce i creva, što je već poznata teorija, nego može imati važnu ulogu i u očuvanju funkcija mozga u starijem dobu, piše Science Alert.

Rezultati se temelje na nacionalno reprezentativnom istraživanju koje je sprovedeno na više od 20.000 odraslih koji su odgovarali na pitanja imaju li kućnog ljubimca i koliko dugo. Zdravstveno stanje ispitanika potom je praćeno u šestogodišnjem razdoblju.

Pokazalo se da su vlasnici kućnih ljubimaca imali bolje kognitivne rezultate od onih koji ih nisu imali. Taj je učinak bio vidljiv samo kod starijih od 65, kad se obično počnu pojavljivati simptomi demencije.

Ako je osoba iz te starosne grupe imala ljubimca pet godina postizala je bolje rezultate u srednjoročnom i dugoročnom pamćenju reči od vršnjaka koji ljubimce nisu imali.

Ovo otkriće je samo veza, a ne jasan dokaz da ‘pet effect’ stvarno postoji, napominju naučnici.

Brojne su studije pokazale da su ljubimci dobri za zdravlje i mnogo je teorija zašto je tako.

Vlasnici pasa su, na primer, prinuđeni šetati zbog svojih kućnih ljubimaca, a svakodnevno kretanje je povezano sa zdravljem mozga i funkcionalnim dužim životom.

Zna se i da životinje unose nove bakterije u domaćinstvo, što može ojačati imuni sistem, posebno creva. Ili nas ljubimci jednostavno čine srećnima pošto studije upućuju na to da njihova prisutnost smanjuje usamljenost i stres.

U starijem dobu to može biti važnije nego u mlađem. Dokazano je da izolacija može promeniti strukturu i funkciju mozga.

I dok su se mnoge studije dosad fokusirale na to kako vlasništvo nad psima i mačkama utiče na emocije i fizičko zdravlje, malo je onih koje su istraživale na koji način oni utiču na moždane sposobnosti.

Naučnici iz Mičigena smatraju kako je to zbog toga što je potrebno duže vrijeme da se pokažu pozitivni učinici kućnih ljubimaca na njihove kognitivne sposobnosti.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Aging and Health.

Izvor: https://www.vesti-online.com/