Mačke imaju različite oblike komunikacije. Osim što mijauču, ove simpatične i pametne životinje koriste posebne pokrete po celom telu, posebno u repu, da pokažu osećanja.
Ako želite da savladate neverbalnu komunikaciju sa svojom mačkom, navodimo devet pozicija repa koje otkrivaju šta želi da vam kaže.

 1. Podignut i zakrivljen na vrhu
  Položaj u kojem mačji rep stoji u obliku upitnika i visoko je podignut u vazduh, znači da je vaš ljubimac veoma razigran i veseo. To je prijateljski položaj repa koji žudi za vašom pažnjom, ali i igrom i zajedničkom zabavom.
 2. Naježen rep
  Rep na kome se dlaka ježi, zbog čega izgleda dvostruko deblje, znak je straha kod mačke. Ako je mačka polizala uši i savila leđa u luk, to je odbrambeni stav. Naime, u ovom položaju mačka izgleda veće i opasnije, što bi joj u prirodi bilo jako važno kako bi se zaštitila od potencijalne opasnosti.
 3. Spušten rep
  Ako je vaša maca spustila rep na tlo i savila ga malo u stranu, to može značiti oklevanje. Takav položaj repa znači da je neko ili nešto zaokupilo njenu pažnju i zbog toga se oseća nesigurno i postaje oprezna. Ova poza je najčešće vidljiva kada je mačka izvan kuće i kada sluša i ispituje prostor u kojem se nalazi.
 4. Rep pravo u vazduh
  Ako vaš ljubimac drži rep pravo i visoko u vazduhu, znajte da su njegove emocije vrlo pozitivne. Naime, ova pozicija repa opisuje samopouzdanje, sreću i uzbuđenje. Mačka u ovom položaju se raduje i pozdravlja vas i želi vam dobrodošlicu.
 5. Uvijen rep
  Ako mačka leži i ima obmotan rep oko nogu, opisuje maksimalno opuštanje, zadovoljstvo i bezbrižnost. S druge strane, ako vaš ljubimac obmota rep oko vas ili drugog mačića, to je znak iskrenog prijateljstva. Ova poza takođe opisuje ljubav i veliko poverenje.
 6. Mahanje repom
  Za razliku od psa koji maše repom dajući do znanja da je veseo i razigran, mačići mašu repom kada su nadraženi. Ova radnja opisuje bes, a u nekim situacijama strah i nepoverenje.
 7. Polako pomeranje repa
  Mačke su polako pomerale repove, s jedne na drugu stranu, videle nešto što im je privuklo pažnju. Ovakvu radnju najčešće ćete videti na svojoj mački kada vidi pticu, muvu. Sledeći korak nakon mahanja repom najčešće je skok.
 8. Rep dole između nogu
  Dok pas maše repom iz potpuno drugog razloga od mačke, kada je u pitanju povlačenje repa ispod tela, razlog je isti. Ova pozicija opisuje strah i poslušnost, a mačke ga najčešće pokazuju kada su napolju ili u novom i još neistraženom okruženju.
 9. Podignut rep koji se trese
  Ako mačka drži rep uspravno i trese ga kao na vibraciji, govor tela opisuje uzbuđenje i nestrpljenje, ali i sreću. To može značiti da je mačka uhvatila plen, ali i da je veoma srećna što vas je videla, što vam može biti veliki kompliment jer mačke nikada ne lažu.

Izvor: vesti-online.com

0
YOUR CART
 • No products in the cart.