Kravlje mlijeko nije dobro za mačke

Zabluda je da mačkama odgovara kravlje mlijeko. One u stvari vole vrhnje jer ima visoki udio masti. Stoga mačke osobito privlači mlijeko koje je netom došlo iz krave. Međutim, kupovno mlijeko sadrži malo masnoća. Nekim mačkama se može svidjeti okus, ali mnogima je kupovno mlijeko teško probavljivo. Kao i sve druge bebe sisavci, mačići mogu probaviti glavni šećer u mlijeku, laktozu, ali ubrzo nakon što su odbijeni od sise, enzim koji im omogućava probavu laktoze, laktaza, počinje nestajati iz njihovih crijeva. Kad odrasla mačka pije mlijeko, neprobavljiva laktoza u crijevima može fermentirati i uzrokovati želučane probleme.

Mačke imaju dobar njuh kao i psi

Psi imaju osjetljiviji nos od mačaka. Međutim i psi i mačke imaju takozvani drugi nos. To su dvije cijevi koje povezuju nosnice s vrhom usta (odmah iza prednjih zubića na gornjoj čeljusti koji služe za timarenje). Mačke taj ‘drugi nos’ koriste kako bi analizirale i dekodirale mirisne oznake koje ostave druge mačke premda još nije sa sigurnošću utvrđeno koje informacije te oznake sadrže. Kad mačka koristi svoj ​​drugi nos, povlači gornju usnicu prema gore. Lice im tada izgleda prilično opasno iako ni približno zastrašujuće kao kad to napravi lav. Mačke imaju 30 različitih receptora u svom drugom nosu. Stoga vjerojatno može razlikovati razne mirise poput sommeliera koji će točno znati iz kojeg je vinograda poteklo određeno vino.

Izbjegavaju opasnost

Suprotno popularnoj izreci ‘znatiželja je ubila mačku’, one u stvari izbjegavju opasnost. Izvorna uzrečica koja potječe još iz 16. stoljeća glasi – ‘briga je ubila mačku’. Čini se da su Tudori bili upućeniji u mačje probleme nego mnogi vlasnici danas.

Rijetko su opuštene

Premda na površini izgleda kao da su često opuštene, to nije tako. Sukob između kvartovskih mačaka može biti ozbiljan i kronični izvor stresa za mnoge mačke. Kao posljedicu često osjećaju tjeskobu i nemogućnost da se opuste. Mogu osjećati i druge zdravstvene tegobe poput cistitisa i problema s kožom.

One se ne igraju, one love

Mačke se vole igrati s igračkama u obliku miša ili klupkom vune jer se tada osjećaju kao da su lovu. Kandžama će navaliti i gristi svoje igračke baš kao da su ulovile pravi plijen. Mačke vole igračke koje izgledaju i kreću se poput malih životinja – miševe, ptice, pa čak i dlakave pauke. Igračke veličine miša stisnu čvrsto uz trbuh, a one veličine štakora drže šapama: Ovo su taktike koje mačke koriste u napadu na prave štakore kako bi smanjile rizik da ih štakor ugrize. Mačke se puno energičnije igraju kada su gladne. Kada se bace na igračku miša to im je znak da je sljedeći korak obrok.

Ako mačka prede, ne znači nužno da je sretna

Mačke ne predu samo kad su sretne. Neke, a možda čak i sve, odašilju druge dvije poruke, jedna je da traži hranu od vlasnika, a druga da je upozorenje kako je nešto boli. Kada predu prenose jednostavnu poruku: ‘Molim te nemoj se udaljavati i ostaviti me samu’.

Nisu pripitomljene u drevnom Egiptu

Iako je uvriježeno mišljenje da su mačke prvo pripitomili drevni Egipćani, njihov DNK otkriva da su puno duže povezane s ljudima. To vjerojatno seže do samih početaka nastanka poljoprivrede prije oko 10.000 godina, kada su divlje mačke lovile miševe u spremnicima za žito. Međutim, prvi pouzdani dokazi da su mačke bile i kao kućni ljubimci, a ne samo tamanitelji miševa dolaze iz Egipta, prije 4.000 godina.

Mačke i psi nisu prirodni neprijatelji

Unatoč poslovici ‘mrze se kao mačka i pas’, te dvije vrste se lako mogu naučiti da se međusobno slažu, osobito ako su zajedno odrasli.

Izvor: net.hr

0
YOUR CART
  • No products in the cart.