Tranzicija između vlasnika je posebno teška za štence, ali ponekad se čak ni odrasli pas ne može navići na to.
Razlozi zašto se pas dugo navikava na novog vlasnika:

 1. Neočekivan potez
  Ako pas dobro poznaje svoju staru kuću i pamti šta je bilo, onda je u novom stanu još uvek loše orijentisan i ne može da pronađe svoje igračke. Zato, kućni ljubimac, ne osećajući se sigurnim, počinje da se svađa s vlasnikom. Psu mora da se obezbedi sve što mu je potrebno.
 2. Memorija
  Pas pamti kako je vlasnik mirisao i pamti miris poznatih mesta. A na novom mestu su novi mirisi, a pas se ne oseća bezbedno. Ako ga je novi vlasnik odveo u svoju sobu, ljubimac počinje da brine i misli da je ponovo odveden u novi dom.
 3. Promena dnevne rutine
  Stari vlasnik je živeo po svojim pravilima, a novi živi po svojim. I pas je još nenaviknut na novi način života.
 4. Konkurencija
  Često vlasnici uzimaju novog ljubimca umesto starog. I pas oseća da kuća još miriše na one koji su ovde ranije živeli. Čak i ako nema konkurenta, on veruje da sve u kući pripada njemu – i ne žuri da se navikne na novog vlasnika.
 5. Krutost novog vlasnika
  Ako je stari vlasnik nešto dozvolio ljubimcu, a novi vlasnik to zabranio, onda ga pas možda ne voli. A ako, naprotiv, dozvoli ono što je prethodni vlasnik zabranio, onda ga ljubimac može smatrati slabićem. Zato, novi vlasnik treba da zna kako je ljubimac živeo sa starim vlasnikom.

Izvor: vesti-online.com

0
YOUR CART
 • No products in the cart.