U Vaš dom je došao i jedan pernati član porodice? Kako da ga nazovete? Naravno, uvek u obzir dolazi ono tradicionalno “Kića“, ali, ukoliko želite da malo pogledate iznad okvira i izaberete neko kreativnije ime za svog papagaja, tu smo da Vam pomognemo!

Papagaji kao kućni ljubimci

Večita dilema – da li kupiti papagaja ili ne?

U principu, na ovo pitanje nema konkretnog odgovora, već sve to zavisi od same porodice koja planira da usvoji jednog papagaja.

Kada se radi o nabavljanju papagaja u kući u kojoj živi dete, ovo ima iste prednosti i mane kao i nabavljanje psa – deci će uvek biti zanimljivo da imaju kućne ljubimce, a, čuvanjem jednog, oni razvijaju i osećaj empatije, ljubavi prema drugim živim bićima, a dokazano je i da su deca koja odrastaju mnogo inteligentnija, naročito emocionalno, ukoliko odrastaju pored kućnih ljubimaca.

Ipak, postoje i deca, pa čak i odrasli, koji su alergični na perje, zbog čega nikako ne mogu da priušte sebi da žive sa pernatom životinjom, a čuvanje kućnog ljubimca iziskuje i dodatnu higijenu njegovog životnog prostora, što može predstavljati problem određenim ljudima.

Ipak, ukoliko pregledate sajtove i forume o nabavljanju kućnih ljubimaca, primetićete da najviše osoba preporučuje papagaja kao kućnog ljubimca. Najpre, za razliku od pasa i mačaka, papagaji ne zahtevaju preveliku pažnju.

Oni su sposobni da žive kao individue, makar ne imali kontakt sa čovekom i po nedelju dana. Oni ne iziskuju ni šetnje, a sve što im je potrebno jeste da ih pustite da malo lete po sobi. Inače, papagaji predstavljaju savršene kućne ljubimce u slučaju porodica koje žive u manjim stanovima jer njihovi kavezi ne zauzimaju mnogo mesta, a možete ga non stop prebacivati.

Osim toga, ekonomični su u svakom smislu te reči – niti koštaju mnogo, niti jedu mnogo.

Papagaji su izuzetno društvena bića, sa kojim se možete igrati na različite načine. Ne plaše se čoveka, tako da rado, kada su van kaveza, vreme provode svojim vlasnicima na ruci ili ramenu, a zabavni su i za razgovor.

Ono što je bitno jeste higijena kaveza papagaja, mada je to više zbog samih vlasnika, nego do papagaja, koji svoje vreme provodi na ljuljaškama u kavezu. Naime, bez obzira na to šta postavite kao podlogu u kavezu, činjenica je da će pre ili kasnije ta podloga početi da se oseća. Vašem papagaju neće to toliko smetati, ali Vama definitivno hoće.

Biranje imena za papagaja

Biranje imena je uvek teška odluka, bilo da se radi o odabiru imena za dete ili za kućnog ljubimca. To će ipak biti ime koje će ga pratiti celog života, a, kada govorimo konkretno o ljubimcima, to je ime po kom ćete ga Vi i članovi Vaše porodice, kao i krug prijatelja, pamtiti do kraja Vaših života.

Kada se radi o izboru imena za papagaje, uglavnom se vlasnici okreću nekim smešnijim nadimcima, koji neće zvučati rogobatno, niti će biti neprimereno da sutradan malo dete izgovori ime papagaja, ali mora biti izuzetno zvučno, ukoliko se radi o papagajima koji govore.

Kada govorimo o papagajima koji nemaju potencijal da ikada progovore i ponavljaju Vaše reči, izbor je mnogo širi jer, slabe su šanse da ćete ikada pernate ljubimce uspeti da dresirate da se odazivaju na ime ili nauče razne trikove.

Ipak, kada govorimo o papagajima koji pričaju i ponavljaju, uvek morate voditi računa o svakoj izgovorenoj reči ispred njih, a naročito o odabiru imena, odnosno nadimku koji ćete za njega koristiti i ispred drugih i kada ste sami u kući. Budite sigurni da će se desiti da čak i najmračnije tajne i najrogobatnije reči mogu biti ponavljanje u nedogled, bez obzira na to ko Vam je došao u goste.

Ukoliko imate papagaja koji priča, znajte da će se on svim silama truditi da jedna od reči koje bude naučio da izgovara bude baš njegovo ime.  Papagaji veoma lako šište, tako da lako ponavljaju glasove kao što je “h“ i slično, ali zato imaju velikih poteškoća kada treba da izgovore zvuke kao što su “L“, “N“ i “M“.

Kada biramo ime za bilo kog kućnog ljubimca, uvek najpre obraćamo pažnju na pol papagaja. To nije uvek lako odrediti, naročito ako to pokušavaju da urade laici, ali se o tome možete odmah raspitati nakon što kupite papagaja.

Konkretan izbor imena prepuštamo Vama, a sada ćemo Vam samo predočiti najpopularnija imena, koja smo matematičkom, ali u određenoj meri i subjektivnom, selekcijom, odabrali pregledajući različite sajtove na internetu.

Takođe, morate voditi računa i da papagaj može da sam izgovori ime koje ste mu dali, naravno, ukoliko se radi o papagaju koji govori.

Najčešće vlasnici dozvoljavaju svojoj deci da odaberu ime za papagaja, a izbor im se uglavnom svodi na glasove koje svakodnevno čuju i koji su njima naslađi. Ipak, često i osobe koje nemaju decu odaberu papagaja za kućnog ljubimca, a imena za papagaje biraju na osnovu nekoliko faktora:

Fizičke karakteristike

Papagajima često dajemo jednostavna imena koja odražavaju neku njihovu karakteristiku, bilo da je to vrsta papagaja kojoj pripada ili neka vidljiva karakteristika poput boje, tako da se neretko mogu čuti i sledeća imena papagaja:

Imena

Žuća, Tigar/Tigrica, Bela, Pegica, Nimfa, Brdi, Šare, Tufnica, Flafi, Nemo, Krelac…

Neretko se dešava da, bez obzira na ime, svojim ljubimcima damo i nadimke koji im nekada i ne priliče, ali mi nekako vremenom te nadimke uzmemo kao primarna imena svojih ljubimaca. Takav je slučaj i sa papagajima. To su uglavnom sledeći nadimci:

Nadimci

Kića, Miki, Ćići, Jo – Jo, Lejdi, Linda, Laki, Fibi, Didi, Ča – Ča, Bobo, Kiki, Mimi, Koko, Poli, Kaja, Beba, Roko, Tea…

Veoma često su imena papagaja bazirana na stvarnim ili mitološkim likovima, te tako imamo:

Poznata imena

Iris, Napoleona, Pegaza, Figaro, Tišu, Ričija, Zevsa, Elvisa, Hanibala, FIdela, Ritu, Ksenu, Tviti, Šer, General, Tarzan, Molijer, Lucius, Luis, Bendžamin, Čaplin, Čaki, Gufi, Kvin, CezarĐuro…

Pored već poznatih imena iz opšte i muzičke kulture, kojima vlasnici papagaja pokušavaju svoje ljubimce da poistovete sa nekim od velikih imena svetske i domaće kulturno – istorijske scene, veoma često oni svojim papagajima daju i imena koja su generalno nekarakteristična za bilo kog ljubimca, a koja ih, bilo kao nadimak ili puno ime, podsećaju na neku njima blisku ličnost iz života.

Izvor: Ljubimci

0
YOUR CART
  • No products in the cart.