Mačke ne puštaju suze kada plaču, ali to ih ne sprečava da glasno izraze tugu ili bol. Saznajte zašto vaša mačka plače i kako da joj pomognete da se oseća bolje.

Pitate se da li će vaša mačka plakati i pusiti suzu ako vas predugo nema? Ili još gore – ako joj doručak kasni? Konsultant za ponašanje mačaka Linda Hol zna apsolutno sve o tuzi kod mačaka i kako razveseliti svog prijatelja. Ona je suosnivač Cat Behavioral Alliance i pomaže mačkama i njihovim vlasnicima da prebrode mačji emocionalni stres. Hol iz prve ruke zna da mačke ne puštaju suze kao mi, ali da mačke plaču.

Da li mački idu suze kada su tužne ili kada ih nešto boli?

Mačke ne liju suze kada su tužne ili kada ih nešto boli. Hols kaže da bez obzira da li vaša mačka doživljava emocionalni ili fizički bol, ona će pokazati promene u ponašanju koje mogu uključivati vokalni plač. Zvuk mačjeg plača je obično dužeg trajanja i niže učestalosti od svakodnevnog mačjeg brbljanja. Ako je vaša mačka tužna, Hall kaže da biste mogli uočiti ove znakove:

  • Povećana vokalizacija
  • Skrivanje
  • Smanjenje apetita
  • Smanjenje aktivnosti i povećanje sna
  • Agresija

Promena ponašanja može ukazivati na emocionalni ili fizički stres.

Kako pomoći vašoj mački da se oseća bolje ako je tužna?

„Prvi korak je uvek veterinar da isključi bilo kakve zdravstvene probleme“, kaže Hol. Zatim se usredsredite na to da svojoj mački pružite stvari koje najviše voli: kvalitetno vreme, igračke i pažnju.

Najviše od svega, kaže Hol, budite puni ljubavi i razumevanja.