Jednom kada dovedete svoje štene u svoj dom, odmah postaje deo porodice. Tu je za svako maženje pre spavanja, igranje u dvorištu, pa čak i željno sedenje u kuhinji dok spremate večeru. Iako može biti primamljivo da svom psu date grickanje svega što jedete, važno je dvaput razmisliti pre nego što to uradite.

Da li su masline sigurne za pse?

Evo dogovora na to pitanje: iako neke namirnice koje imate u frižideru ili ostavi nisu baš toksične za vašeg ljubimca, to ne znači da biste trebali da im date nasumično i bez kontrole. Odličan primer za to je maslina. Veterinari kažu da će verovatno biti u redu ako vaš pas pojede maslinu koja je obična, nesoljena i bez koštica. Uopšteno govoreći, umereno hranjenje ovim vrstama maslina vašeg psa ne smatra se nužno opasnim ako je vaše štene inače dobrog zdravlja.

Da li su masline dobre ili loše za pse?

Postoji nekoliko rizika povezanih sa maslinama i vašim psima. U veliki rizik spada oštećenje zuba i opasnost od gušenja. Masline su često punjene stvarima poput sira i obično se čuvaju u maslinovom ulju, što dovodi do značajnog uznemirenja želuca za vaše štene. Neki su čak punjeni ili pakovani lukom i belim lukom, koji su oboje toksični za pse.

Koje vrste maslina mogu da jedu psi?

Iako vaš pas ne bi trebalo da jede masline često – ili uopšte – neke sorte su gore od drugih tj. manje rizičnije, kao što su: Kalamata, zelene i crne masline.

Sve dok su ove masline bez koštica, obične i nesoljene, psi ih mogu jesti umereno. Međutim upozoravamo da ih ne činite osnovnim proizvodom u ishrani vašeg psa.

Šta da date svom psu umesto maslina?

Iako je neke masline u redu da ih podelite sa svojim psom, postoji i drugo voće i povrće koje je bolji izbor kao užina:

  • Šargarepa
  • Grašak
  • Maline

I zapamtite, uz svaku poslasticu – od onih eksplicitno formulisanih za pse pa do svežeg voća i povrća – umerenost je neophodna.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.