Pre nego što popustite kad Vas ljubimac tako milo gleda za neku poslasticu, razmislite koliko štete mu to može naneti.

Razumemo i svi smo nekada bili u prilici da jednostavno popustimo tim okicama koje nas gledaju kako jedemo ili zavijanjem koje je tako žalosno da ipak moramo da damo deo svog obroka ljubimcu.

Ali koliko god da je primamljivo hraniti ljubimca sa komadima hrane sa našeg stola, postoji mnogo razloga zašto to nije odlična ideja. Za početak, ne želite da nagrađujete njihovo prosjačko ponašanje. Poslastice imaju za cilj da pojačaju pozitivno ponašanje, pa ih sačuvajte za situacije kada je vaš ljubimac učinio nešto dobro.

Nije sve u čemu vi uživate da jedete zapravo dobro za vašeg psa. Mnogo hrane za ljude može razboleti vašeg ljubimca od kojih su neke bolesti veoma ozbiljne. Pogledajte listu za najtoksičniju hranu za pse, sa kojom nikad ne biste trebali hraniti svog psa – bez obzira koliko lepo vas moli.

1. Alkohol

Nije važno da li su stariji od 18 godina u psećim godinama – alkohol je toksičan za kućne ljubimce. Nije potrebno mnogo alkohola da bi vaš ljubimac bio otrovan alkoholom. Čak i mala količina piva, vina, rakije ili drugih vrsta alkohola može biti štetna za zdravlje šteneta, pa pazite da njihove šape držite dalje od vaših čaša. Ako se ipak slučajno desi da vaš pas uzme gutljaj iz vaše čaše ili prospe po podu, obavezno pripazite na znake trovanja kao što su zbunjenost, otežano hodanje i stajanje i letargija.

2. Kofein

Kada govorimo o psima, kafu, čaj, gazirana pića i druga pića koja sadrže kofein treba držati što dalje od svojih ljubimaca. Psi su osetljiviji na kofein od ljudi, nekoliko lizanja verovatno nije dovoljno da izazove trovanje ali velike količine mogu izazvati povraćanje, dijareju, dahtanje, preteranu žeđ, abnormalni srčani ritam i napade. Ako je poznato da vaš pas jede skoro sve, držite svoje kesice čaja, zrna kafe i espreso zrna daleko van dometa.

3. Ksilitol

Čak i veoma male količine ovog veštačkog zaslađivača, koji je toksičan za mačke i pse, mogu izazvati nizak nivo šećera u krvi, napade, otkazivanje jetre ili smrt. Ksilitol se može naći kao zamena za šećer u pekarskim proizvodima, žvakaćim gumama, vitaminima i nekim markama putera od kikirikija bez šećera. Do trovanja ksilitolom može doći brzo, pa ako sumnjate da je vaš pas progutao bilo šta, obavezno se odmah obratite svom veterinaru.

4. Avokado

Upamtite avokado je toksičan za pse. To je zato što voće sadrži toksin koji se zove persin, koji može izazvati gastrointestinalne smetnje kod kućnih ljubimaca. Persin je najviše koncentrisan u listovima, koži i koštici avokada, ali i dalje može biti prisutan u mesu, tako da je najbolje izbegavati voće u potpunosti. Koštice avokada takođe predstavljaju opasnost od gušenja za pse, pa ih bezbedno odbacite.

5. Crni i beli luk

Beli luk, crni luk ili praziluk je toksičan za pse. Bez obzira da li su sirovi ili se koriste kao sastojak (čak i u obliku praha), uvek ih treba držati podalje od vašeg psa. Kada se konzumira ova hrana, može izazvati pucanje crvenih krvnih zrnaca psa i oštećenje važnih organa. Može doći do gastrointestinalnog poremećaja ili čak smrti.

6. Orašasti plodoviMakadamski oraščić

Generalno, sve orašaste plodove treba držati podalje od vašeg psa zbog visokog sadržaja masti i soli i rizika od gušenja. Ali većina orašastih plodova, poput indijskih oraščića, kikirikija ili badema, neće naštetiti vašem štenetu ako ga slučajno uhvati ispod kauča. Makadamija, međutim, mogla bi. Psi su možda jedina vrsta podložna toksičnosti orašastih plodova makadamije. Neki psi pokazuju znakove kao što su stanje nalik transu, nesvestica, povraćanje ili drhtanje. Znaci trovanja mogu nestati bez intervencije, ali nekim psima može biti potrebna veterinarska intervencija.

7. Senf

Nikada ne hranite pse senfom. Začin se pravi od semena gorušice, koje sadrže toksična jedinjenja koja mogu izazvati gastrointestinalne probleme. Ako vaš ljubimac slučajno lizne malo senfa sa vašeg tanjira, malo je verovatno da će to biti problem, ali previše gutanja može dovesti do povraćanja i gastroenteritisa. Zeleni senf takođe može izazvati ozbiljne stomačne tegobe.

8. Grožđe

Iako je grožđe suvo ili sveže zdrava užina za nas ljude, oni su veoma toksični za pse i mogu izazvati iznenadno otkazivanje bubrega. Čak i samo jedno grožđe može izazvati ozbiljne probleme kod malih rasa pasa. Veterinari nisu sigurni zašto je voće toliko otrovno, ali savetuju da se grožđe nikada ne daje kao poslastica. Ako vaše štene slučajno pojede grozd ili dva, obratite se svom veterinaru i obavezno pazite na simptome kao što su gubitak apetita, letargija, povraćanje, dijareja ili dehidracija.

9. Koštice kajsije, trešnje i breskve

Stabljike i listovi kajsije, trešnje i breskve sadrže male količine cijanida (kao i semenke jabuke). Jedan zalogaj verovatno nije štetan, ali previše može izazvati problem. Ako tražite hranu koju možete bezbedno da delite sa svojim psom, mnogo povrća ili voća su odlična ideja, ali je najbolje da ih ogulite i isečete na komade veličine zalogaja da biste se rešili onih štetnijih komponenti.

10. Čokolada

Možda je savršena poslastica za ljude, ali čokolada je jedna od najotrovnijih namirnica za pse. Trovanje čokoladom je uzrokovano kofeinom i teobrominom koji se nalaze u čokoladi, što može izazvati kardiovaskularne i neurološke probleme kod pasa.

Zaključak

Ako vaš ljubimac otežano diše, ima napade ili krvari ili je u nesvesti, odmah idite kod svog redovnog veterinara ili u hitnu kliniku. Čuvajte svoje ljubimce i nemojte im štetiti.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.