Kiseli plodovi agruma, hemijski tretirano i genetski modifikovano voće i velike količine dozvoljenih vrsta ovih namirnica mogu da budu opasne, pa čak i pogubne za bodljikavog ljubimca

Afrički patuljasti jež je najčešća vrsta koja se čuva kao kućni ljubimac, a njegovi obroci nisu isti kao oni koje jede u divljoj prirodi.

Poznato je da ježeva ishrana treba da sadrži prvenstveno proteine i povrće ali možete ponuditi i ukusne i zdrave poslastice od voća.

Nije svako voće bezbedno za ježa, pa treba da znate koje vrste voćki može da jede, a koje mu ne treba davati.

Voće koje jež može da jede
Voće koje je bezbedno po ježevo zdravlje i jež ga sa uživanjem jede: jabuke, banane, borovnice, trešnje, kivi, mango, dinja, breskva (bez kože), kruške, šljive (bez kožice), jagode, lubenica. Iako će mu prijati sve nabrojane vrste voća, najbolji izbor uključuje jabuke, kruške, banane, borovnice, jagode i lubenicu.

Bez obzira na to koju vrstu voćki ćete odabrati, važno je da ježu obezbedite zdrave plodove koji nisu tretirani pesticidima i drugim hemikalijama. Pojedine voćke poput dinje, kivija, papaje se hemijski ne tretiraju, pa je manja bojazan da će naškoditi ježu.

Voće je bogato šećerom i kiselinama, pa ih ježu možete davati u malim količinama, u vidu poslastice. Previše voća može dovesti do gojaznosti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema koji će poprimiti ozbiljniju formu ako je voće puno pesticida i drugih hemijskih supstanci.

Voće koje ne treba davati ježu
Voće koje jež ne sme da jede je: avokado, grožđe, limun, limeta, narandža, ananas… Citrusno voće je prekiselo za stomačić ježa, a iz istog razloga mu ne treba davati ni ananas.

Jež ne treba da jede ni suvo voće, koje ima mnogo šećera i gotovo nimalo nutritivnih koristi. I šumsko voće nemojte nuditi svom ljubimcu, jer se nikad ne zna koja je vrsta bobica bezbedna za ježeve. Pojedino šumsko voće je toksično, pa da ne biste pogrešili iz neznanja, izbegavajte plodove iz šume.

Saveti za voćnu ishranu ježa
Ako ste u mogućnosti, kupujte ježu organske plodove koji nisu genetski modifikovani i tretirani pesticidima.

Ne hranite ježa voćem često, jer je bogato šećerom koji goji i izaziva niz oboljenja.

Pre nego što ježu date bilo koje voće, dobro ga operite, jer čak i mala količina nečistoće može da mu naudi.

Krupni komadi voća mogu izazvati gušenje, posebno vrste sa debelom korom, kao što su breskve, šljive, jabuke i kruške. Smanjite rizik od gušenja tako što ćete sa voća ukloniti kožicu i iseckati ga na komadiće.

(Telegraf.rs)

0
YOUR CART
  • No products in the cart.