Vaše štene se raduje obroku svakog dana. Ali koliko obroka dnevno treba da jede?

Kao roditelj ljubimca sa puno ljubavi, znate da se vaše štene oslanja na vas i vašu negu, kao što su svakodnevni obroci. To je velika odgovornost—određivanje prave veličine porcija i nutritivnih vrednosti za životni stil i životnu fazu vašeg šteneta. A ako se zapitate: „Koliko često treba da hranim svog psa?“ nisite sami.

Odrasli psi treba da jedu dva ili tri puta dnevno, kaže Kelli Fishman, DVM, osnivač Strut Animal Mobiliti Specialists i veterinarski konsultant za MIOS Pet. Međutim, najbolji raspored hranjenja za vašeg psa takođe zavisi od njegovog načina života, starosti i sveukupnog zdravlja. Vaš veterinar je najbolji izvor informacija kada kreirate prilagođeni raspored hranjenja za vaše štene. Imajući to na umu, evo nekih opštih smernica o tome koliko često treba hraniti svog psa.

Koliko puta dnevno treba da hranite svog psa?

Fishman kaže da mali obroci tokom dana – dva ili tri – održavaju metabolizam vašeg šteneta u dobrom radnom stanju. Obroci raspoređeni u razmaku više od 12 sati usporavaju metabolizam i mogu izazvati mučninu kod štenaca.

„Neki psi koji se hrane jednom dnevno povremeno će povraćati, jer im se prazan želudac puni želudačnom kiselinom što izaziva kiselinski refleks“, kaže ona.

Bez obzira na raspored hranjenja koji odaberete, Fishman kaže da razmotrite specifične potrebe vašeg psa za obrokom. Na primer, stariji psi koji imaju bolove u zglobovima mogu smatrati da je savijanje da jedu izazovnije nego što je nekad bilo; možda bi više voleli uzdignute činije za hranu i neklizajuće prostirke.

Kako uspostaviti raspored hranjenja za vašeg psa?

Uspostavljanje rasporeda hranjenja je važno. „Psi vole rutinu, što znači da se osećaju sigurno kada se hrane po redovnom rasporedu“, kaže Fishman. U idealnom slučaju, štenci se hrane doručkom, večerom, a možda i ručkom svakog dana u isto vreme. Međutim, ono što najbolje odgovara vama i vašem štenetu može izgledati malo drugačije od ostalih ljubimaca.

Međutim, Fishman ne preporučuje konstantno hranjenje odraslih pasa (ostavljanje činije hrane da jedu tokom dana) osim ako vaš veterinar ne kaže drugačije zbog zdravstvenog stanja.

Konačno, raspored hranjenja treba da uzme u obzir trening i režim vežbanja vašeg psa. Pošto su štenci više motivisani hranom pre obroka, ovo je dobar trenutak da ih malo vežbate odnosno zabavite. I posle obroka, obezbedite dovoljno vremena za varenje pre intenzivnog vežbanja. Ovo može smanjiti rizik od nadimanja i drugih ozbiljnih problema sa varenjem.

Šta uraditi ako vaš pas voli više puta u toku dana da gricka?

Da li vaš pas ima naviku da gricka tokom dana? Bez obzira na to, Fishman kaže da je i dalje važno kreirati zakazane obroke koristeći zdelu hrane koja je tačno izmerena za dan.

„Spustite hranu i dozvolite svom psu da jede onoliko koliko želi“, kaže ona. „Kada odu, pokrenite tajmer na 30 minuta i pokupite hranu kada se tajmer isključi. Ponovite ovo u svakom zakazanom obroku, dodajući sve ostatke iz jednog obroka u sledeći obrok. Vaš pas će se na kraju naviknuti da pojede ceo obrok u jednom dahu.

Da li štenci treba da jedu češće od odraslih pasa?

Koliko često (i koliko) treba da hranite štene zavisi od nekoliko faktora, poput njihove rase i starosti. Na primer, štenci malih rasa su posebno izloženi riziku od hipoglikemije, opasnog pada glukoze u krvi. Dok ne dostignu oko 3 meseca starosti, vaš veterinar može preporučiti da ih hranite četiri ili više obroka dnevno. Štenci takođe treba da jedu hranu sa drugačijim profilom ishrane od hrane za odrasle pse, zbog čega im je potrebna hrana prikladna za rasu formulisana posebno za štenad koji raste.

Tokom obroka ili kao užinu, Fishman kaže da pokušate da hranite svoje štene iz ruke. Takođe možete koristiti njihovu dnevnu dodelu hrane za nagrade tokom treninga, tako da možete izbeći slučajno hranjenje previše poslastica.