Volite li više mačke ili pse? Odgovor na ovo pitanje može otkriti mnogo toga o vašoj ličnosti i karakteru.

Ljubitelji pasa su ekstrovertni, a ljubitelji mačaka introvertni

Istraživanje psihologa Samuela D. Goslinga i njegovog tima potvrdilo je mišljenje kako su ljubitelji pasa uglavnom društveniji od ljubitelja mačaka. Potonji često vole  da se osame i cene vreme provedeno unutar svoja četiri zida bez prisustva drugih ljudi, dok su vlasnici pasa ekstravertni i obožavaju boravak u društvu.

Izvođenje psa u šetnju samo je po sebi aktivnost koja u većini slučajeva zahteva gotovo svakodnevnu komunikaciju s nepoznatim ljudima, pa su vlasnici pasa pravi majstori u uspostavljanju kontakata s potpunim strancima. S druge strane, osobe koje vole mačke često su introvertne i izbegavaju „bespotrebnu“ komunikaciju s nepoznatim ljudima.

„Mačkoljupci“ su individualci, a osobe koje vole pse igraju prema pravilima

Nekoliko istraživanja pokazalo je da vlasnici mačaka nisu konformisti. Odlikuje ih individualizam. Prema mišljenju stručnjaka, ova karakteristika zapravo je preslikavanje osobine mačaka, koje su poznate po tome da ne vole da se prilagođavaju vlasnicima, nego se mi prilagođavamo njima.

Prema predrasudama, osobe koje vole mačke smatraju se neurotičnim, ali većina istraživanja to nije potvrdila. Upravo suprotno, vlasnici mačaka pokazali su se kao emocionalno stabilne osobe. Ljubitelji pasa takođe mogu da budu individualci s izraženim nekonformističkim stavovima, ali za razliku od osoba koje vole mačke, bez problema igraju prema pravilima društva.

Različiti motivi za odabir kućnog ljubimca

Prema podacima iz istraživanja koje je sprovela profesorka psihologije Denise Guastello sa svojim timom, 38 odsto vlasnika pasa odabralo je tu životinju za kućnog ljubimca jer su želeli društvo i motiv za izlazak iz kuće, a 45 odsto vlasnika mačaka u svom ljubimcu traži ljubav i privrženost. Iako se sve svodi na potrebu za društvom, i ovde je očita razlika između ekstravertne i introverane ličnosti ljubitelja pasa i mačaka, piše Zadovoljna.

Izvor: rs.n1info.com

0
YOUR CART
  • No products in the cart.