Sa čime hranite svoje ribe i koliko ih hranite su veoma važna pitanja vezana za uslove života koje im obezbeđujete, kao i da li će one biti i ostati zdrave. Pravilna ishrana riba podrazumeva mnogo više od prostog posipanja po koje ljuspice ili granule po vrhu vode nekoliko puta dnevno.

Ukoliko prvi put imate akvarijum sa ribicama, izbor hrane za ribice u pet šopovima može da bude zastrašujući. Prvo, morate naučiti više o vrstama riba koje gajite u akvarijumu, a počnite sa infromacijom da li imate vrste koje vole da jedu meso ili biljke. Odatle, izbor se širi na:

Suva hrana za akvarijumske ribe: Kada razmišljate o hrani za ribe prvo što vam padne na pamet su ljuspice. To je najčešći oblik, ali suva hrana takođe može biti peletirana, u granulama, plutajućim ili onima koje tonu, kao i varijantama za specijalne vrste riba. Suva riblja hrana može da ima manje vlakana, a dodavanje biljne hrane u tank pomoći će da smanjite rizik od poremećaja bešike ili nadimanja kod svojih tihih ljubimaca.

Smrznuta hrana za ribe: Neke riblje vrste će prosto uživati u zamrznutoj hrani, koja može da se sastoji od škampa, crvića, planktona, kozica, školjki… Izbegavajte da dajete govedinu ribama koje jedu meso jer će je teško svariti. U pet šopovima se često prodaje i smrznuto povrće i spirulina koja je namenjena ribama.

Živa hrana za ribe: Opcije uključuju žive kozice, manje ribe kao hrana (za veće mesožderke) i crve.

Biljna hrana za ribe: Ako su vaše ribe biljožderi, morate im obezbediti što više zeleniša. Opcije koje možete da uključite su zelena salata, krastavac, tikvice i spanać. Uz pomoć klipse zeleniš možete da zakačite na zid akvarijuma ili da pričvrstite u blizini podloge. Nepojedeno povrće obavezno uklonite ili zamenite sa svežim u roku od 24 sata.

Ukoliko imate baš veliki akvarijum i gajite velike ribe, postoji i nekoliko interesantnih alternativnih izvora hrane, o kojima nije loše saznati po nešto. Na primer, u proizvodnji hrane za ribnjake, kao alternativa, koriste se alge. Druga alternativa, koja se takođe koristi kao novi način uzgoja je ishrana riba otpadom iz pivara, vinarija i destilerija.

Biološka različitost riba znači da im treba različita hrana. Stoga, ako u akvarijumu imate različite vrste riba, koristite kombinaciju hrane, kao što je plutajuća hrana, hrana koja sporo tone i hrana koja brzo tone, da biste osigurali da će sve ribice dobiti potrebnu hranu.

Vlasnici avarijuma će pre sipati previše, nego premalo hrane, što povećava količinu otpada u akvarijumu. Ovo nije samo otpad koji ostane kada ribe ne pojedu svu hranu, već i otpad koji se izlučuje iz njih, jer jedu više nego što im je potrebno. Ukoliko ustanovite da se nivo nitrata povećao, a akvarijum deluje zagađeno i prljavo, verovatno ste previše hranili svoje ribice.

Budući da su hladnokrvne, ribicama nije potrebno toliko hrane da bi održale telesnu temperaturu. Treba ih hraniti samo jednom dnevno, otprilike u isto vreme, mada ih možete hraniti i više puta na dan, ukoliko im dajete manje količine hrane.

Pridržavajte se pravila koje kaže da ribice treba hraniti samo količinom koju mogu da pojedu za 5 minuta i manje.

Postoji jedan izuzetak: ribe biljojedi nemaju velike stomake da drže puno hrane. Zato se one mogu hraniti češće od mesoždera ili im date zeleniš koji mogu da jedu tokom celog dana.

Ne uzimajte veličinu akvarijuma kao pokazatelj koliko je hrane potrebno ribicama. Pet ribica u velikom akvarijumu treba istu količinu hrane, kao pet ribica u manjem akvarijumu. Ako imate manji akvarijum samo sipajte hranu tako da svaka ribica može doći do nje.

Izvor: Agromedia

0
YOUR CART
  • No products in the cart.